۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
7 دقیقه زمان مطالعه
لجستیک
زندگی بدون محیط زیست مفهومی ندارد و صنایع مدرن، امروز بیش از همیشه ارزش و اهمیت محیط زیست را دریافتهاند و صنایعی با رویکرد محافظت از محیط زیست، نزد مردم محبوبیت ویژهای دارند.
گرم شدن کره زمین و آلودگی محیط زیست، از پیامدهای مستقیم گسترش استفاده از سوختهای فسیلی است و صنعت لجستیک، بهواسطه سروکار داشتن با حملونقل، از جمله صنایعی است که میتواند با بهینهسازی فرایندهای مربوطه، در این زمینه نقش مهمی ایفا کند.
نهادهای بینالمللی بسیاری در پی یافتن راهی برای جایگزینی سوخت فسیلی و کاهش آلایندهها در جهت حفظ محیط زیست هستند؛ زیرا با ادامه روند تولید گازهای گلخانهای و افزایش میانگین دمای کره زمین، چشمانداز روشنی پیش روی بشریت نخواهد بود.
اما اینکه چطور با حفظ منافع کسبوکار به لجستیک سبز و حفاظت از محیط زیست بیندیشیم، موضوعیست که در این مقاله به آن میپردازیم. همانطور که در مقاله لجستیک گفتیم، لجستیک سبز یکی از انواع لجستیک است که میتوانید برای مطالعه دیگر انواع لجستیک این مقاله را مطالعه نمایید.
لجستیک سبز به اقداماتی گفته میشود که یک شرکت برای کم کردن اثرات مخرب فعالیتهای لجستیک خود بر محیط زیست انجام میدهد. در مقایسه با لجستیک سنتی که اهمیت محیط زیست را درنظر نمیگیرد، لجستیک سبز یا طبیعتدوست، همواره به فکر این است که ردپای کربن و آلودگی را در هنگام سازماندهی اقدامات لجستیک بهحداقل برساند؛ البته با درنظر گرفتن منافع کسبوکار و فعالیت اقتصادی، چون در هر صورت، این امر مستلزم ایجاد تغییراتی در فعالیت لجستیک شرکت و صرف زمان و هزینه خواهد بود؛ از انتخاب تأمینکنندگان گرفته تا بهینهسازی زیرساختها و اتوماسیون.
البته با افزایش آگاهی و حساسیت مشتریان نسبت به محیط زیست، تمایل و ترجیح آنها به استفاده از کسبوکارهایی که دغدغه محیطی دارند، بیشتر شده است. بدینترتیب میتوان انتظار داشت که هزینههای پیادهسازی لجستیک سبز، از اینسو تا حدی جبران شود.
طبیعی است که با خودتان بگویید الان همهچیز مرتب است و اصولاً چرا باید به سراغ این نوع از لجستیک برویم؟
لجستیک سبز هدفی جز کاهش آسیب به محیط زیست در کنار افزایش بهرهوری اقتصادی تولید ندارد. کارخانهها و صنایع بهواسطه لجستیک سبز، برخی قوانین را رعایت میکنند تا آسیبهای زیستمحیطی را بهحداقل برسانند. قوانین این نوع از لجستیک که مدیریت زنجیره تأمین را با رویکرد طبیعتدوستی انجام میدهند، این اهداف را دنبال میکنند:
در این بخش 6 مورد از مزایای لجستیک سبز را برای شما عنوان میکنیم:
لجستیک سبز آلودگی تولید شده شرکت را کاهش میدهد که علاوه بر اینکه به نفع خود شرکت است، تمام جامعه نیز از آن منتفع میشوند.
با کم کردن مسافتها یا تعداد سفرها، لجستیک سبز انتشار گازهای گلخانهای را کم میکند و برای شرکتها علاوه بر کاهش آلودگی هوا، صرفهجویی در هزینهها را نیز در پی خواهد داشت.
شاید بهکارگیری مواد قابل تجزیه یا استفاده مجدد گرانتر از مواد یکبار مصرف باشد، اما در درازمدت نوعی صرفهجویی بهشمار میآید. نیمی از آلودگی پلاستیکی جهان مربوط به بستهبندی است و متأسفانه بخش عظیمی از بستهبندیهای فعلی، قابل بازیافت نیست.
رویکرد سازگار با محیط زیست، تصویر برند را در نظر تأمینکنندگان، مشتریان و بهطور کلی ذینفعان برند ارتقا میبخشد.
با نگرش محیط زیستی، مواد خام استفاده نشده، یا بازیافت میشود یا با استفاده مجدد، در هنگام جایگزینی مواد خام، باعث صرفهجویی در هزینه میشود.
فرایندهای خودکار، در افزایش کارایی لجستیک یک شرکت و صرفهجویی در زمان و هزینه کمک میکند. سامانه مدیریت حملونقل پیبار یکی از راههایی است که اتلاف زمان و به تبع آن انرژی صرف شده را بهحداقل میرساند. برای مثال به هدررفت انرژی کامیونهایی فکر کنید که در هنگام تحویل بار، در صف باسکول منتظر میمانند یا شرکتهای حملونقلی که برای تهیه یک گزارش مدیریتی، مقدار زیادی نفر-ساعت صرف میکنند. این تنها گوشهای از خدمات پیبار برای جلوگیری از هدررفت انرژی در بخش حملونقل لجستیک سبز است. برای آشنایی بیشتر با سامانه پیبار روی لینک زیر کلیک کنید.
شاید باورش سخت باشد که گاهی مقاومتهایی نیز بر سر راه لجستیک سبز وجود دارد و دلیل آن نیز موارد زیر است:
نادیده گرفتن لجستیک از سوی مصرفکنندگان: مصرفکنندگان تنها محصول و بستهبندی را می بینند و شاید حاضر نباشند برای لجستیک سبز، هزینه مضاعفی بپردازند.
تمام زنجیره تأمین از لجستیک سبز تأثیر میپذیرد؛ هم در داخل انبار و هم در خارج از آن.
اجرای این نوع از لجستیک در مرحله حملونقل از طریق کاهش مسافت طی شده و بهینهسازی فرایندهای بارگیری و تخلیه صورت میگیرد. راهکارهای پیبار را در زمینه مدیریت حملونقل در مراحل بارگیری، تخلیه و تسویه حساب با رانندگان مطالعه کنید.
در هنگام ارزیابی پیشنهادات تأمین کنندگان، به این شاخصها اهمیت داده شود:
گواهینامهها