۲۲ خرداد ۱۴۰۳
3 دقیقه زمان مطالعه
لجستیک
در اهمیت صادرات همین بس که با افزایش میزان تقاضا و ایجاد بازارهای جدید، تولید را افزایش میدهد و درنهایت با رشد ارزآوری، موجب رشد کشور و افزایش رفاه میشود. ناگفته پیداست که اهمیت لجستیک صادرات نیز باتوجه به پررنگ و حیاتی آن در این زمینه، از خود صادرات کمتر نیست؛ زیرا تنها لجستیک صادرات موثر و کارآمد است که میتواند ضامن تحویل بهموقع و باکیفیت کالای مورد نظر در سطح بینالمللی باشد. در این مقاله، به بررسی تأثیر لجستیک بر صادرات و عوامل موثر بر بهبود عملکرد آن میپردازیم.
همانگونه که در مقاله لجستیک و مدیریت لجستیک گفتیم، لجستیک تمام فرایندهای مربوط به تدارک، نگهداری و جابجایی کالاها را دربرمیگیرد و وقتی پای تجارت بینالمللی در میان باشد از اصطلاح لجستیک صادرات استفاده میشود که بهمعنای بهینهسازی فرایندهای لجستیک برای برقراری زنجیره تامین بینالمللی و افزایش کارامدی صادرات است. امروزه لجستیک نقشی کلیدی در تحقق رشد اقتصادی کشورها ایفا میکند و در یک کلام میتوان گفت پایه و اساس تجارت داخلی و خارجی را تشکیل میدهد؛ بنابراین برخورداری از خدمات و فعالیتهای لجستیکی کارآمد در صادرات، به میزان قابلتوجهی موجب کاهش هزینه و افزایش سرعت تحویل کالا به مشتری و درنهایت گسترش بازار محصولات تولیدکنندگان در سطح ملی و بینالمللی میشود.
بهکارگیری لجستیک صادرات شرکتها را قادر میسازد در بازارهای جهانی رقابت کنند و رشد و توسعه صادرات و همچنین واردات خود را آسانتر کنند. میتوان گفت بهرهگیری از خدمات لجستیک صادرات، ضامن موفقیت در صادرات است. بخشی از فواید لجستیک کارآمد عبارت است از:
بر اساس تحقیقی که در سال 1400 در زمینه عوامل لجستیک موثر بر عملکرد صادراتی انجام شد (نشریه اندیشه آماد، سال 1400، دوره 20، شماره 76، 117-144) تجزیه وتحلیل دادههای بهدست آمده با استفاده از نرمافزار آماری نشان میدهد که موارد زیر بر عملکرد صادراتی کشور تاثیر بسزایی دارد:
با توجه به موانع و مشکلات پیشروی حوزه لجستیک صادرات، اقدامات زیر میتواند تأثیر عمدهای بر بهبود عملکرد لجستیکی کشور داشته باشد:
امروزه فناوریهای زیادی میتوانند در بهبود عملکرد و کارایی فرایندهای لجستیک صادرات موثر باشند؛ مانند:
گواهینامهها